TRX 2018-09-06T11:02:43+01:00

SZOLGÁLTATÁSOK

TRX

A testet és az izmokat a mindennapi élet kihívásaira készíti fel, nem az izomépítés a lényeg, hanem a kiegyensúlyozott, stabil és terhelhető teljes izomzat. A módszer a test természetes képességeit erősíti és emeli ki, ellentétben pl. az edzőtermi gépekkel való edzéssel, ahol természetellenes mozgásokat hajtunk végre. Ezek hibás mozgásminták rögzüléséhez és ezáltal sérülésekhez vezethetnek. A funkcionális tréning másik alapvető sajátossága, hogy középpontba helyezi az úgynevezett „core” izmok fejlesztését (az ágyéki gerincszakasz körül lévő izomhurok), mely izomcsoport a testünk erőközpontja és gerincünk stabilizálásában is alapvető fontosságú.

A TRX sikere egyszerűségében és hatékonyságában rejlik. A 70 dkg-os heveder-rendszerlényegében egy mobil edzőterem, amit bárhova magaddal tudsz vinni és bárhol tudod használni. A TRX-szel végtelen számú gyakorlat végezhető és az egész testet meg lehet vele mozgatni. A TRX-es edzésnél a saját testünket használjuk ellenállásként és az intenzitást is mi magunk határozzuk meg, így lehetséges, hogy ugyanazt az eszközt használja egy elit katona és egy modell is.

Egy TRX-es edzés sokkal intenzívebb, mint egy kardio edzés, sokkal több kalóriát égetünk el rövidebb idő alatt és az anyagcserét is annyira felpörgeti, hogy az edzés utáni regenerációra (a szervezetünk visszaállása az egyensúlyi állapotba) legalább annyi kalóriát égetünk el, mint edzés közben. Egy zsírégetőcardio edzés utóégető hatása ehhez képest minimális. Ez az oka, hogy JenniferLopez, Mary J. Blige, Gissele Bundchen vagy itthon a vízilabda válogatott mellett Szabó Győző és Kamarás Iván is a TRX-et választotta.

ELŐZETES

időpontfoglalás

A TRX

edzés menete:

  • Az edzést minden alkalommal egy állapotfelmérés előzi meg, ahol egy diagnosztikai mérleg segítségével megmérjük a vendég pontos súlyát, test- és zsigeri zsír, valamint izomtömeg százalékát és a testtömeg indexet. Emellett az edző mindig átbeszéli a vendéggel az aktuális fizikai és lelki állapotát, amely befolyásolhatja az edzésmunkát.
  • A TRX edzés 60 percig tart, amely egy alapos bemelegítéssel kezdődik, ezt követi a személyre szabott, teljes testet átmozgató gyakorlatsor, majd nyújtással fejezzük be.
  • A TRX edzéshez javasoljuk, hogy hozz magaddal egy kényelmes edzőruhát és edzőcipőt, hogy a gyakorlatokat a legstabilabban és komfortosabban végezhesd.
  • Az edzés előtt itt is izotóniás itallal kínálunk, ami segít az elvesztett vitaminok, ásványi anyagok és energia pótlásában, valamint az edzés után fehérje shake-kel biztosítjuk az izmok hatékony beépülését a szervezetbe.
  • Az edzés alatt nagyon fontos betartani az edző utasításait, mert a gyakorlatok nem megfelelő végrehajtása sérülésekhez is vezethet.
  • Edzés után a vendégnek lehetősége nyílik egy frissítő zuhany vételére, amelyhez biztosítunk tusfürdőt, törölközőt és egyéb pipere kellékeket.

TRX

Honnan ered?

A TRX az amerikai haditengerészet elit csapatától indult útjára, akik minden lehetőséget és pillanatot megragadtak, hogy testüket és fittségi állapotukat csúcsformában tartsák. Hol tengeralattjárókban, hol hajókon, kikötőkben, raktárakban kellett megfelelő körülményeket keresniük és találniuk a testedzésre. Edzéseik hatékonnyá tételéhez fejlesztették ki a TRX-et. Természetesen a tesztelést is katonákon végezték, de rövid időn belül elterjedt az eszköz használata az amerikai fitness szakemberek körében is

Eredetileg a rehabilitációban használták gyógytornászok, terapeuták sportsérülésből származó műtétek utáni betegeknél. A módszer lényege, hogy az egyes izomcsoportokat nem izoláltan, hanem különböző mozgásmintákba integrálva erősítik. Ezért „integrált tréning”-ről is beszélhetünk. Az ízületeket és izmokat minden lehetséges dimenzióban megmozgatják, ezáltal a teljesítményük javul, és a hétköznapokban „funkcionálisabban” működhetnek.

Kutatások bizonyítják a módszer sikerét

2009-ben publikáltak egy kutatást a The Journal of Strength and Conditioning Research tudományos lapban (az amerikai NSCA – (Nemzetközi Erő és Kondíció Társaság lapja), melyben összehasonlították a funkcionális tréninget az izolált erőfejlesztő edzéssel (edzőtermi, klasszikus lapsúlyos gépeken végzett gyakorlatok). Az eredmény több volt, mint meglepő. A funkiconális tréning módszerrel a vizsgált alanyok 58%-al nagyobb erőnövekedést értek el, a stabilitás növekedése 196%-al volt magasabb, izületi fájdalmak pedig 30%-al csökkentek. Nem véletlen, hogy ma már széles körben alkalmazzák az élsportolók erőnléti edzésprogramjában, számos neves európai futball klub, úszók, triatlonosok, teniszezők, evezősök integrálták be felkészülési programjukba.